HomeMercati internazionali

«Γκρεμίστηκαν» 45% οι τιμές του αερίου, έρχονται φορτία αμερικανικού LNG

Η τιμή του αερίου υποχωρεί σήμερα κατά 24%, στο επίπεδο των 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ την Τετάρτη είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 180 ευρώ. Προβλέψεις για βελτίωση του καιρού, καταλυτική σημασία της στροφής φορτίων αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.

«Γκρεμίστηκαν» 45% οι τιμές του αερίου, έρχονται φορτία αμερικανικού LNG

Καταρρέουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με πτώση της τάξεως του 45% σε δύο 24ωρα, συμπαρασύροντας και τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρ

Fincantieri, pronto l’accordo per altre due navi da crociera extralusso per Msc
Fincantieri e Msc, nuovi accordi per due navi da crociera ad idrogeno
Al via i lavori di Fincantieri per la nuova classe di navi super ecologiche di TUI Cruises
Καταρρέουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με πτώση της τάξεως του 45% σε δύο 24ωρα, συμπαρασύροντας και τις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς λύνεται η ρωσική «πολιορκία» της ευρωπαϊκής αγοράς από την Gazprom, με αυξημένες εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ, ενώ οι μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν ότι τις επόμενες ημέρες υποχωρεί το κύμα ψύχους στη Β. Ευρώπη, που έχει εκτινάξει στα ύψη τη ζήτηση αερίου.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία από την αγορά της Ολλανδίας, η τιμή του αερίου για τα συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου «γκρεμίστηκε» κατά 24%, στο επίπεδο των 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ την Τετάρτη είχε εκτιναχθεί πάνω από τα 180 ευρώ. Χθες, η πτώση της τιμής είχε ξεπεράσει το 20%. Πλέον, η τιμή έχει επανέλθει στα επίπεδα όπου βρισκόταν στις 9 Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει η ξέφρενη άνοδος, με αφορμή τις ειδήσεις περί ανεπαρκών προμηθειών στην Ευρώπη από την Gazprom.
Η μείωση της τιμής του αερίου συμπαρασύρει και τις χονδρικές τιμές του ρεύματος, που είχαν ξεφύγει και πάνω από τα 400 ευρώ/μεγαβατώρα τις προηγούμενες ημέρες. Σήμερα, οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 200 ευρώ (στη Γερμανία είναι στα 198), ενώ στη γειτονική μας Βουλγαρία, με την οποία διασυνδέεται και το ελληνικό ενεργειακό σύστημα, η χονδρική τιμή έπεσε στα 130 ευρώ. Στοιχεία για την Ελλάδα δεν έχουν δοθεί.
Σημαντικός παράγοντας για την αποκλιμάκωση των τιμών του αερίου είναι οι προβλέψεις για βελτίωση του καιρού στη Βόρεια Ευρώπη, όμως φαίνεται ότι καταλυτικό ρόλο παίζει και η στροφή φορτίων αμερικανικού LNG από την Ασία προς την Ευρώπη, όπου οι τιμές είναι πλέον πολύ ελκυστικές, με αποτέλεσμα να δημιουργείται βάσιμη προσδοκία ότι σε ένα βαθμό θα ξεπερασθεί το πρόβλημα της χαμηλής παροχής αερίου από τη Ρωσία, σε μια περίοδο εξαιρετικά χαμηλών αποθεμάτων στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερε χθες το Bloomberg, οι υψηλές τιμές στην Ευρώπη προσελκύουν πλήθος καραβιών με υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν απότομα οι τιμές, παρά τη συνεχιζόμενη «πολιορκία» από τη Ρωσία.

Τουλάχιστον δέκα πλοία κατευθύνονται προς την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία από υπηρεσίες παρακολούθησης πλοίων. Άλλα 20 πλοία φαίνεται ότι διασχίζουν τον Ατλαντικό, αλλά δεν έχουν ακόμα δηλώσει τους τελικούς προορισμούς τους. Τα αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βοηθήσουν στην αντιστάθμιση των χαμηλότερων ροών από τη Ρωσία, τον κορυφαίο προμηθευτή της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν εξαπλασιαστεί αυτό το έτος, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες μόλις άνοιξαν ξανά οι οικονομίες που επλήγησαν από την πανδημία και ενισχύθηκε η ζήτηση. Οι καθυστερημένες εργασίες συντήρησης και οι διακοπές παραγωγής σε γαλλικές πυρηνικές μονάδες συνέβαλαν επίσης στη μεγάλη άνοδο των τιμών.

Οι τιμές στην Ευρώπη είναι 13 φορές υψηλότερες από ό,τι στις ΗΠΑ και η αγορά διαπραγματεύεται επίσης με ένα σπάνιο premium έναντι των τιμών στην Ασία, καθιστώντας την ήπειρο έναν πρωταρχικό προορισμό για LNG. Οι τιμές μειώθηκαν επίσης, καθώς οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τη Βορειοδυτική Ευρώπη έγιναν ηπιότερες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα συνήθη επίπεδα της εποχής την επόμενη εβδομάδα.

Η τιμή αναφοράς του αερίου στην Ολλανδία μειώθηκε χθες ενδοσυνεδριακά έως και 22% στα 135,03 ευρώ στο Άμστερνταμ, διαγράφοντας τα κέρδη αυτής της εβδομάδας. Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου μείωσαν επίσης τη χονδρική τιμή του ρεύματος, με τη γερμανική τιμή για το επόμενο έτος να υποχωρεί 15% στα 277 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη μεγαλύτερη πτώση από τις 7 Οκτωβρίου. Το γαλλικό συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο μειώθηκε 24% στα 775 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αφού σημείωσε ρεκόρ άνω των 1.000 ευρώ την Τρίτη.

Οι προμήθειες της Ρωσίας στην Ευρώπη μειώθηκαν απότομα αυτή την εβδομάδα, καθώς ορισμένοι αγοραστές με μακροπρόθεσμες συμφωνίες έχουν ήδη εξαντλήσει τα συμβατικά όρια εφοδιασμού τους για το έτος. Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ισχυρίσθηκε ότι οι αποστολές φυσικού αερίου μειώθηκαν επειδή οι Ευρωπαίοι αγοραστές μείωσαν τα αιτήματά τους για πρόσθετες προμήθειες.

Fonte: Businessdaily.gr

Commenti